Quantcast
Channel: Romanian Legal Week
Viewing all 1346 articles
Browse latest View live

BERCEA & ASOCIAȚII. Încă un succes la ÎCCJ în procesele rectorilor cu ANI

$
0
0

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal s-a pronunţat în cel de-al doilea dintre cele patru dosare în care rectorii unor universități, care cumulau această funcție cu demnitatea de senator sau deputat la data intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, au contestat rapoartele întocmite de Agenţia Naţională de Integritate prin care se constata existenţa stării de incompatibilitate.

După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind pe Nicolae Robu, în prezent primar al municipiului Timişoara, care a cumulat, începând cu anul 2008, funcţia de rector al Universităţii „Politehnica” din Timişoara și demnitatea de senator în Senatul României, instanţa supremă s-a pronunțat în același sens și în privința lui Ștefan Drăgulescu, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și fost membru al Camerei Deputaților.

Pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se mai află cauzele având ca obiect rapoartele întocmite de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la Ecaterina Andronescu (fost rector al Universităţii „Politehnica” din Bucureşti) şi Florian Popa (fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti).

La fel ca în cazul lui Nicolae Robu, Ştefan Drăgulescu a fost reprezentat în cauză de o echipă de avocaţi de la BERCEA & ASOCIAȚII (formată din dr. Raluca Bercea, dr. Lucian Bercea şi Raluca Andraş).


CLIFFORD CHANCE BADEA, internship-uri pentru câștigătorii Concursului de Procese Simulate pe Drept Comercial

$
0
0

Vlad Peligrad, Monica Andrei, Cristi Valeriu Radu și Sabina Huţan, avocați în cadrul firmei CLIFFORD CHANCE BADEA, au jurizat sâmbătă 7 decembrie 2013, Concursul de Procese Simulate pe Drept Comercial, destinat studenţilor din anul IV, organizat de ELSA București. Membrii primelor două echipe, Andrei Dascălu și Iulian Maier (locul I), respectiv Crina Gealatu și Radu Văleanu (locul al II-lea), au primit internship-uri din partea casei de avocatură, dar și alte premii, informează JURIDICE.ro.

RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL. Procedura de selecție a ofertei angajante în vederea privatizării Oltchim

$
0
0

Consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim SA, format din RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL, organizează în data de 3 februarie 2014 (ora 10.00), la Double Tree by Hilton din București, procedura de selecție a ofertei angajante în vederea achiziției părților sociale deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV, potrivit unui comunicat.

Cei interesați să participe pot depune documentele specificate în Caietul de prezentare la oricare din sediile BDO Business Restructuring din București, până pe 31 ianuarie 2014 (ora 11.00). Caietul poate fi achiziționat de la sediile oricăruia dintre cei doi administratori judiciari pentru echivalentul în lei a sumei de 20.000 Euro.

Informații suplimentare pot fi cerute la tel: 021.319.94.76 sau 021.321.13.42.

În comunicat se mai arată că în ședința din 2 decembrie 2013 a fost aprobată crearea unei noi societăți sub denumirea de Oltchim SPV SRL, precum și procedura de selecție a ofertei angajante. Astfel, administratorii au decis că orice potențial investitor va trebui să achiziționeze Caietul de prezentare, document ce conține informații și instrucțiuni necesare întocmirii ofertei.

Administratorii judiciari informează că valoarea reper a activelor este de 305.241.000 Euro, însă aceasta nu reprezintă limita maximă a prețului.

Interviu Andreia Oana Dumitrescu. Despre soluția favorabilă de la ICSID

$
0
0

oana-andreia-dumitrescuAv. asociat Andreia Oana Dumitrescu, DRAGNE & ASOCIAȚII, a declarat în exclusivitate pentru JURIDICE.ro cu privire la succesul înregistrat la ICSID și despăgubirile obținute pentru investitorii suedezi Viorel şi Ioan Micula şi societățile în care aceştia sunt acționari.

Arbitrajul a avut ca obiect protejarea investițiilor realizate de reclamanți începând cu anul 1999 în zone din România declarate de Guvern ca fiind defavorizate. Pentru a promova realizarea de investiții în acele regiuni, Guvernul a acordat investitorilor anumite facilitați fiscale pentru o perioada de 10 ani. Ulterior realizării investițiilor, dar înainte de expirarea termenului de 10 ani pentru care au fost acordate, aceste facilități fiscale au fost, însă, abrogate treptat, spune Andreia Oana Dumitrescu.

:: întreg interviul

 

Creștere impresionantă a vânzărilor proiectelor rezidențiale administrate de CITR

$
0
0

Casa de Insolvență Transilvania, liderul pieței de insolvență din România, a reușit o creștere impresionantă a vânzărilor proiectelor rezidențiale pe care le are în administrare. Alia Apartments București și Mao Life Residence Cluj au vândut sau închiriat în ultimul an de două ori mai multe spații decât înainte de a intra în insolvență, ca urmare a aplicării planurilor de reorganizare elaborate de specialiștii CITR.

Piața imobiliară este în continuare într-un impas, însă avem semne că lucrurile revin, încet, pe un trend ascendent. Proiectele pe care le administrăm au reușit în ultima perioadă să genereze interes pentru cumpărători. Suntem, astfel, pe drumul pe care ni l-am propus”, a declarat Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator în cadrul Casei de Insolvență Transilvania.

Proiectul rezidențial Alia Apartments a însumat în perioada insolvenței vânzări de aproximativ 11.200.000 de euro + TVA. Alia Apartments București a vândut aproximativ 62% dintre apartamente după intrarea în procedură, la un preț mediu de 228.500 euro/unitate.

Ritmul de vânzare în cadrul proiectului Mao Life Residence din Cluj a crescut de 5 ori în insolvență față de perioada anterioară acestei proceduri. Dacă în cadrul proiectului se vânduseră doar 44 de apartamente în 4 ani, în prezent, la doar 8 luni după intrarea în procedură, s-au vândut 38 de apartamente.

Și în privința închirierilor, proiectele din portofoliul CITR au înregistrat un trend ascendent anul acesta. Atât proiectele rezidențiale, cât și spațiile de birouri au un grad de ocupare ridicat.

Închirierile merg bine în insolvență

Astfel, rata de ocupare în cadrul proiectului de birouri SWAN Office & Technology Park Pipera a crescut la aproape 40%, iar 4 companii s-au mutat deja în noile spații, de la intrarea proiectului în administrarea Casei de Insolvență Transilvania. SWAN este primul proiect de birouri din România care a obținut certificarea verde Post-Construcție, în conformitate cu reglementarile BREEAM Europe 2009 (calificativul “Foarte Bine”). Proiectul este recunoscut drept unul de top la nivelul Europei Centrale si de Est, fiind una dintre cele mai mari clădiri cu certificare verde din România.

Pe segmentul închirierilor rezidențiale, proiectul Alia Apartments este cel mai bine cotat în portofoliul CITR, având în prezent aproximativ 10 de apartamente închiriate, la un preț mediu de închiriere de 2.200 euro/luna.

Despre Casa de Insolvență Transilvania: CASA DE INSOLVENȚĂ TRANSILVANIA, liderul pieței de insolvență din  România, acționează ca liant între debitoare și ceilalți participanți în procedură. Cu o echipă de peste 100 de specialiști, 35 practicieni în insolvență și 12 echipe de lucru, Casa de Insolvență Transilvania a gestionat procedura insolvenței a peste 650 de societăți comerciale și este reprezentă la nivel național. Expertiza acoperă arii de activitate ca: agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălțămintei, producții ceramice, panificație, activități comerciale, extracţia și prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.

Casa de Insolvență Transilvania este societatea corespondentă a societății civile de avocați Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Trei noi parteneri şi alte zece promovări la ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

$
0
0

Societatea de avocaţi ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a anunţat avansarea a trei avocaţi la statut de partener, în cadrul uneia dintre cele mai ample proceduri de promovare internă din ultimii ani.

După cooptarea în iunie 2013 a lui Cătălin Băiculescu în calitate de partener, Ţuca Zbârcea & Asociaţii continuă promovările interne cu alte 13 numiri în diverse roluri din cadrul firmei.

Astfel, Cristian Radu, Vlad Cercel şi Dragoş Apostol ridică la 24 numărul partenerilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Anterior, aceştia făcuseră parte din grupa de elită a firmei (Managing Associates) şi, în această calitate, au deţinut o serie de responsabilităţi administrative şi s-au implicat efectiv în luarea anumitor decizii în firmă.

Pe lângă cele trei numiri în echipa de management, alţi zece avocaţi au avansat în ierarhia firmei, şi anume: Alexandra Pereş, Alina Ungureanu, Amalia Dumitru şi Dan Cristea – în grupa de Managing Associates, Nisa Jecu, Sergiu Creţu, Ioana Mărculeţ, Dana Blaer, Anca Melinte, Ana Popa – în grupa de Senior Associates.

„Promovările din 2013 reflectă rezultatele meritorii şi calităţile profesionale excepţionale ale avocaţilor noştri într-un an dificil şi marcat de incertitudini. Porţile firmei rămân în continuare deschise, ne dorim şi în 2014 noi promovări în toate clasele de senioritate”, a declarat Florentin Ţuca, Managing Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

01-Cristian Radu_Tuca Zbarcea & Asociatii_Partener

Cristian Radu este un avocat cu experienţă de 10 ani în aspecte de drept societar şi comercial, fuziuni şi achiziţii şi legislaţie aplicabilă în domeniul petrolului şi gazelor naturale, precum şi legislaţia jocurilor de noroc. Printre cele mai reprezentative proiecte în care a fost implicat în ultimii ani se numără achiziţia Expur SA de către grupul francez Sofiproteol/Saipol, achiziţia activelor destinate producţiei de ulei ale Cargill Oils SA de către Expur SA, achiziţiile succesive efectuate de NIS Petrol (Gazprom) în România, sau recenta expansiune pe piaţa din România a Getin Holding, un important grup financiar din Polonia.

Vlad CercelVlad Cercel are o experienţă practică de 11 ani în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi al concesiunilor, proiectelor de infrastructură şi achiziţiilor publice. Vlad Cercel face parte din echipa de avocaţi care oferă în prezent consultanţă în proiecte majore de infrastructură (cum ar fi proiectul de concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov şi a Centurii Bucureşti Sud şi autostrăzilor Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa) şi în sectorul utilităţilor publice – administrarea domeniului public şi privat, energie termică (precum delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Iaşi). În domeniul comunicaţiilor, el a fost implicat recent în proiectul prin care Vodafone România a încheiat cu Orange România un important acord de partajare a infrastructurii fizice asociate reţelelor de comunicaţii ale celor două companii.

Dragoș Apostol

Dragoş Apostol este specializat în procese complexe de privatizare, fuziuni şi achiziţii în domenii de industrie variate, precum şi tranzacţii din sectorul imobiliar şi proiecte miniere. De-a lungul celor 14 ani de carieră juridică, el a fost implicat în tranzacţii precum preluarea de către statul român a controlului asupra societăţii Daewoo Automobile Romania SA şi privatizarea ulterioară a acesteia către Ford Motor Company, oferind asistenţă în toate etapele, până la finalizarea recentă a procesului. Tot recent, el a fost implicat în proiecte importante pe piaţa bancară, cum ar fi: preluarea de către UniCredit Ţiriac Bank a portofoliului de retail al RBS Bank România sau procedura de divizare parţială prin care Piraeus Bank a preluat o parte din activele ATE Bank şi, ulterior, în vânzarea participaţiei majoritare deţinute în ATE Bank România către un investitor român. De asemenea, Dragoş Apostol asistă în mod curent Carrefour România şi alţi investitori imobiliari în legătură cu proiectele acestora de expansiune şi dezvoltare pe piaţa locală.

În prezent, echipa Ţuca Zbârcea & Asociaţii cuprinde peste 100 de avocaţi, dintre care 24 sunt parteneri.

Despre ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII: Cu o echipă formată din 100 de avocaţi dintre care 21 parteneri în cadrul biroului din Bucureşti, ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Totodată, firma a stabilit o colaborare strategică pe principiul „best friend” cu Ţurcan Cazac, liderul pieţei de avocatură de business din Chişinău, Republica Moldova.

ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII oferă asistenţă juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaţionale de specialitate pentru serviciile în domenii precum litigii şi arbitraje internaţionale, achiziţii publice, energie şi resurse naturale, drept financiar-bancar, infrastructura, dreptul muncii si drept social,  drept societar şi comercial, fuziuni, achiziţii / privatizări, etc.

ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a primit numeroase aprecieri şi distincţii pentru dinamismul, viziunea şi determinarea cu care a adoptat practici inovatoare pe piaţa serviciilor juridice din România. Astfel, în ultimii cinci ani, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost singura casă de avocatură din Europa de Est recunoscută în raportulFinancial Times’ Innovative Lawyers ca una dintre cele mai inovatoare firme de avocatură din Europa Continentală. Totodată, firma a câştigat premiul Law Firm of the Year: Romania (IFLR European Awards 2012), premiul Best Managed Workplace pentru cel mai apreciat stil de management (MPF European Leadership Awards 2012), premiul Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans (The Lawyer European Awards 2010), premiul Law Firm of the Year (Chambers Europe Awards for Excellence 2010). De asemenea, timp de patru ani consecutivi Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost desemnată Firma de avocatură a anului din România, urmare a nominalizărilor primite din partea unui juriu independent, constituit din reputaţi oameni de afaceri.

Portofoliul ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII include numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienţi se numără: Erste Bank / Banca Comercială Română (BCR), NIS-Gazprom, Expur S.A. – parte a grupului francez Sofiprotéol/Saipol, OMV Petrom, CEZ, Rompetrol Rafinare, Vodafone România SA, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Colgate Palmolive, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, BRD-Groupe Société Générale, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania, AEGON etc.

O nouă societate pe piața avocaturii de business: GÎLCĂ NEACȘU PALER

$
0
0

Gilca--Neacsu--Paler2 (2)

In luna decembrie 2013 societatea GILCA NEACSU PALER a fost infiintata in Bucuresti, de trei nume importante de pe piata serviciilor juridice.

Costel Gilca este unul dintre cei mai importanti avocati din tara specializati pe dreptul muncii, autor a peste 10 carti de specialitate si a cateva sute de articole stiintifice. Portofoliul sau ca avocat cuprinde cateva reusite de senzatie, inclusiv in ceea ce priveste procesele colective legate de reducerea pensiilor in sectorul militar. Din 2008 a coordonat societatea de avocati care ii poarta numele.

Mara Moga Paler a fost, pana in toamna acestui an, avocat in cadrul Clifford Chance Badea, biroul local al celei mai mari firme de avocatura din lume si, anterior, a ocupat functia de Director Juridic in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Cu o experienta de mai bine de 13 ani in domeniul dreptului muncii si al dreptului societar, Mara a asistat companii nationale si internationale din diverse domenii de activitate si fonduri de investitii, fiind implicata in tranzactii de fuziuni si achizitii pe plan local si la nivel transfrontalier. De asemenea, Mara a acordat clientilor consultanta in domeniile telecomunicatii si media, proprietate intelectuala, protectia consumatorilor.

Adrian Toni Neacsu, unul dintre cei mai cunoscuti judecatori din Romania, a intrat in avocatura in toamna acestui an. Cu o activitate de instanta de peste 15 ani, a detinut de asemenea functii administrative la varful sistemului judiciar, inclusiv functia de presedinte de tribunal ori de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Adrian Toni Neacsu este membru fondator al unora dintre cele mai importante asociatii profesionale ale judecatorilor, editorul si coordonatorul mai multor publicatii stiintifice dar si initiatorul si promotorul celui mai mare program national de jurisprudenta, cunoscut drept Jurindex.

Noua societate de avocatura este concentrata pe calitatea si diversitatea serviciilor oferite, realizand o simbioza care ofera reale avantaje clientilor, intre experienta, ca avocati practicieni, a lui Costel Gilca si Mara Moga Paler si cea de judecator, a lui Adrian Toni Neacsu. Societatea se adreseaza, cu predilectie, clientilor din mediul de business, cu un portofoliu variat de servicii juridice in domeniul dreptulului muncii si securitatii sociale, drept societar, proprietate intelectuala, drept comercial, drept fiscal, drept bancar, drept imobiliar si constructii, servicii care includ atat consultanta cat si reprezentarea clientilor in litigii si arbitraj.

Costel Gilca: „Dupa o experienta de succes pe nisa dreptului muncii, am luat decizia strategica de dezvoltare in forta pe zona litigiilor si a consultantei de afaceri. Sinteza experientelor profesionale ale celor trei parteneri este unica pe piata si vom avea inteligenta sa o folosim pentru a ne impune rapid in topul avocaturii de bussines. Principalul instrument prin care vom face asta este calitatea serviciilor noastre, dar si unicitatea lor.

Mara Moga Paler: „Avem, in aceasta asociere, un plan de dezvoltare pe termen lung in care ne propunem ca, unind experiențele noastre individuale, să ne remarcam prin excelenta, dinamism, flexibilitate, spirit practic si inovator si sa devenim un nume de referință pe piata avocaturii de afaceri.”

Adrian Toni Neacsu: „E un drum nou pentru mine, pe care am sansa sa-l parcurg alaturi de parteneri in care am incredere si pe care ma bazez pentru o reusita sigura. Oferim servicii unice pe piata avocaturii, prin utilizarea la maximum a carierelor si experientelor noastre profesionale diferite. Litigiile reprezinta o dimensiune importanta a activitatii juridice si este zona de interes in care imi voi concentra eforturile. Cunosc foarte bine activitatea instantelor si a judecatorilor, iar acesta va fi motorul dezvoltarii.

Societatea GILCA NEACSU PALER SCA porneste cu puncte de lucru in Bucuresti, Luxembourg si Focsani.

D&B David şi Baias au obţinut la ÎCCJ o sentinţă care obligă ANAF la plata de dobânzi către Rafinăria Steaua Română

$
0
0

Echipa de avocați a D&B David şi Baias a obţinut un nou succes în lupta pentru acordarea de dobânzi în cazul rambursării cu întârziere a TVA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a consfințit dreptul societăţii Rafinăria Steaua Română S.A. la dobânzile solicitate şi a dispus obligarea ANAF la plata de dobânzi, după cum s-a menţionat şi în hotărârea instanţei europene.

Dan Dascălu

„Această sentinţă definitivă a Înaltei Curţii este consecinţa firească a hotărârii pronunţate de Curtea Europeană de Justiţie în speţa Rafinăria Steaua Română vs. ANAF. Decizia istorică din acest dosar a creat jurisprudenţa europeană care să îndreptăţească orice contribuabil care a înregistrat întârzieri în rambursarea de TVA de la stat să solicite plata de dobânzi pentru acele sume. În acest moment, avem mai multe dosare în instanţe cu speţe asemănătoare şi suntem încrezători că vom obţine rezultate similare. Pe termen lung însă, sperăm că eforturile noastre vor duce la îmbunătăţirea sistemului de rambursare de TVA în România, astfel ca societăţile comerciale să nu mai sufere amânări nejustificate în rambursarea de TVA, iar statul să nu mai fie pus în situaţia de a plăti dobânzi de întârziere şi să evităm şi infringementul legislaţiei europene în domeniu”, a declarat Dan Dascălu, Partener, D&B David şi Baias, cel care a condus echipa D&B din acest caz.

Echipa de avocaţi care a reprezentat societatea în acest caz este formată din Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, Andreea Cojocaru, Avocat Senior Coordonator, Ana Maria Iordache, Avocat Senior şi Mihail Boian, Avocat Asociat D&B David şi Baias.

Despre D&B David şi Baias: D&B David si Baias este societatea de avocaţi corespondentă a PwC România, fiind integrată în reţeaua societăţilor de avocaţi corespondente PwC, care cuprinde mai mult de 2.000 de avocaţi în 75 de jurisdicţii,.

D&B David şi Baias este o societate de avocatură pentru afaceri. Echipa D&B David şi Baias oferă un pachet complet de soluţii integrate, novatoare şi pragmatice clienţilor multinaţionali şi locali, în următoarele domenii: societăţi comerciale şi grupuri de societăţi; fuziuni, achiziţii şi restructurări; proprietăţi imobiliare; relaţii de muncă; servicii financiare şi pieţe de capital; concurenţă şi ajutoare de stat; proprietate intelectuală; protecţia consumatorului şi a datelor cu caracter personal; litigii fiscale şi comerciale.  De asemenea, D&B este specializată în domeniile farmaceutic şi IT&Telecom, furnizând soluţii specifice pentru societăţile din aceste industrii.


Patru studenţi la drept de la Universitatea Bucureşti au câştigat burse de merit în cadrul programului “Bursele Boştină” – 2013

$
0
0

Casa de Avocatură BOŞTINĂ & ASOCIAŢII a desemnat câştigătorii burselor de merit pentru studenţii din anul III şi anul IV ai facultăților de drept din Bucureşti, premianţi ai Sesiunilor de Comunicări „Bursele Boştină” care au avut loc marți, 17 decembrie 2013.

Aceştia sunt: Nicoleta Cherciu şi Cosmin Sovar (anul III, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti), respectiv
Ioana Mitu şi Răzvan Popovici (Anul IV Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti). Lucrările au fost jurizate de Avocat Partener Andrei Şărban.

Temele propuse anul acesta au fost: Anul III: Interpretarea şi executarea contractelor de garanţie (mobiliare/imobiliare) sub aspectul Codului Civil şi Codului de Procedura Civilă şi Anul IV: Executarea silită imobiliară.

“Ca şi în anii trecuţi, le-am propus candidaţilor, ca pe marginea chestiunilor teoretice din eseuri, să dezbatem şi o speţă întâlnită în practică, astfel încât putem spune că şi anul acesta au câştigat cei mai buni viitori avocaţi pledanţi” spune Andrei Şărban.

Valoarea unei burse este de 200 de EUR lunar şi se acordă pe perioada anului de învăţământ universitar (octombrie-iunie) în care studenţii sunt implicaţi în activităţile academice ale universităţilor respective. Bursele Boştină au fost lansate în anul 2006 la Universitatea din Bucureşti, fiind extinse în 2007 la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi şi, din 2008, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. În urma sugestiilor venite din partea studenţilor, am decis ca în acest an, experimental, să suspendăm programul pentru universităţile din provincie şi să oferim o şansă şi studenţilor de la alte facultăţi de drept din Bucureşti.

Aflat la a opta ediţie, programul burselor a devenit o tradiţie a vieţii academice a facultăţilor de drept şi reprezintă o invitaţie adrestată studenţilor spre avocatura de business. Programul “Bursele Boştină” este considerat drept unul din cele mai bune proiecte de CSR ce se derulează în piaţa avocaturii de business din România.

Despre Boştină şi Asociaţii: Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii este lider pe piaţa de consultanţă juridică din România, cu o cifră de afaceri în anul 2012 de 16, 98 milioane de EURO şi peste 130 de avocaţi şi consultanţi. Cu birouri în Bucureşti, Chişinău, Viena, Fribourg şi Nicosia, precum şi în alte 19 mari oraşe din România, Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii a stabilit parteneriate cu Estudio Juridico Intercontinental SL din Madrid şi Ascott Associes din Paris. Grupul de Consultanţă Boştină oferă o gamă completă de servicii juridice, precum şi consultanţă financiară strategică şi corporate affairs prin Boştină & Associates Corporate Finance.

REFF ȘI ASOCIAȚII lansează Ghidul Tranzacțiilor Transfrontaliere Garantate

$
0
0

In contextul globalizarii afacerilor, multe companii se angajează zilnic in tranzactii comerciale transfrontaliere. Garantiile sunt utilizate frecvent in astfel de operatiuni ca instrumente de management al riscurilor. Asadar, familiarizarea cu specificul constituirii si executarii de garantii in diferite jurisdictii poate ajuta companiile sa isi desfasoare activitatea in siguranta peste hotare.

Pentru a satisface nevoia de informatii actuale si usor de folosit, relevante pentru tranzactii transfrontaliere garantate in jurisdictiile unde companiile isi desfasoara activitatea, practicile juridice afiliate Deloitte au publicat recent un Ghid al Tranzactiilor Transfrontaliere Garantate. Ghidul a fost pregatit pe baza unei cercetari efectuate in perioada 2012-2013 si include informatii specifice fiecarei tari, furnizate de avocatii din jurisdictiile respective. Ghidul se doreste a fi un instrument util in abordarea problemelor complexe relevante in tranzactiile transfrontaliere, atat pentru creditori, cat si pentru companiile care constituie garantii.

Andrei BurzPregatirea si structurarea ghidului a fost coordonata de echipa de drept bancar si financiar din cadrul REFF ȘI ASOCIAȚII , firma membra Deloitte Legal in Romania. “Pregatirea Ghidului a fost un exercitiu de colaborare de succes cu colegii din cele 27 de tari din Europa, America de Sud si Asia de Sud-Est care au contribuit la Ghid. A rezultat un set de informatii structurate si usor de utilizat ce acopera aspecte juridice relevante pentru constituirea si executarea de garantii peste hotare”, declara Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Subiectele tratate de Ghid pentru fiecare jurisdictie includ tipurile de garantii disponibile, tipuri de bunuri ce pot fi aduse in garantie, cerintele de validitate, publicitatea si perfectarea garantiilor, costurile de constituire si efectuare a formalitatilor de publicitate, riscuri si interdictii legate de constituirea garantiilor,  aspecte legate de executarea silita si pozitia creditorului garantat in cazul insolventei constituitorului garantiei.

Mut Simina_Associate Partner_Reff & Asociatii“Se pot trage multe concluzii din Ghid, insa, din punctul meu de vedere, cea mai relevanta este importanta adresarii cat mai devreme in cadrul tranzactiei a aspectelor specifice fiecarei jurisdictii in tranzactiile transfrontaliere, fie reorganizari societare, achizitii si fuziuni sau restructurari de credite. Diferentele substantiale intre jurisdictii pot constitui, in unele cazuri, oportunitati pentru o protectie sporita a creditorilor sau, din contra, pot genera riscuri legate de apararile disponibile constituitorului garantiei. Aceste aspecte pot fi adresate in mod corespunzator de catre expertii locali, de preferat in primele etape ale tranzactiei, altfel dinamica si durata tranzactiei pot fi semnificativ afectate” spune Simina Mut, Partener Asociat in cadrul practicii de drept bancar si financiar a Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Ghidul include si ilustratii comparative ale diferentelor dintre jurisdictii in ceea ce priveste costurile si durata inscrierii garantiilor, respectiv a procedurilor de executare silita.

Cum se pozitioneaza Romania fata de alte jurisdictii?

In Romania, durata medie a procedurii de inscriere a ipotecilor imobiliare este similara cu cea din Croatia, Italia, Letonia, Luxemburg, Anglia si Tara Galilor, dar este mai lunga decat in Bulgaria, Ucraina, Germania sau Slovenia; este insa semnificativ mai scurta decat in Serbia, Polonia, Cehia, Franta sau Spania.

Pentru ipotecile asupra bunurilor mobile, Romania, alaturi de Bulgaria si Thailanda, are cea mai scurta durata de inscriere, mult mai rapida decat, de exemplu, Polonia, Cehia, Serbia, Slovenia, Belgia, Finlanda, Anglia si Tara Galilor.

In ceea ce priveste costurile, pentru ipotecile imobiliare, in aproape jumatate din jurisdictiile analizate, onorariile notariale nu sunt calculate in functie de valoarea obligatiei garantate (spre exemplu in Belarus, Bulgaria, Finlanda, Lituania, Polonia, Serbia sau Olanda). In Romania, la fel ca in Chile, Croatia, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg si Spania, onorariile notariale reprezinta un procent din valoarea obligatiei garantate. Pe de alta parte, in Spania de exemplu, in anumite situatii, valoarea onorariului poate fi negociata, iar in Italia, reducerea valorii onorariului este la latitudinea notarului.

In Olanda, inscrierea garantiilor asupra bunurilor mobile este gratuita, iar in majoritatea jurisdictiilor (inclusiv Romania), nivelul costurilor aferente este scazut. Exceptie fac Belgia, in anumite cazuri, si Luxemburg, unde taxele de inregistrare reprezinta un procent din suma garantata.

Perioada necesara executarii silite a garantiilor variaza de asemenea in mod semnificativ: pentru ipotecile imobiliare, termenele procedurale minime din Romania sunt printre cele mai scurte, similare cu cele din Belarus si Franta, dar mai lungi decat in Letonia si Chile. Cea mai lunga durata a procedurii de executare silita identificata este in Italia (mai mult de trei ani), urmata de Ucraina (de la doi la trei ani) si Finlanda, Slovenia si Thailanda (intre unu si doi ani).

Despre REFF ȘI ASOCIAȚII: REFF ȘI ASOCIAȚIIi este firmă membră Deloitte Legal, o rețea de societăți de avocați ce colaborează cu Deloitte pe plan global, fiind integrată practicii multidisciplinare de servicii profesionale oferite de Deloitte. Avocații din cadrul REFF ȘI ASOCIAȚII au experiență în tranzacții complexe, adresând problematica juridică din perspectiva multidisciplinară și în considerarea bunelor practici internaționale. Apartenența la echipa multidisciplinară a Deloitte permite oferirea unor soluții complete la problemele clienților. Avocații REFF ȘI ASOCIAȚII oferă servicii la cel mai înalt nivel care se bazează atât pe experiența juridică, cât și pe utilizarea unor proceduri inovatoare. Abordarea globală și sistematică a aspectelor analizate permite clienților noștri să integreze aspectele juridice în deciziile lor strategice încă din fazele incipiente ale operațiunilor, anticipând și prevenind riscurile juridice și minimizând potențialele perturbări ale activităților desfășurate.

Recunoaștere locală și internațională: Implicarea constantă și substanțială din ultimii ani a avocaților de la REFF ȘI ASOCIAȚII în tranzacții de referință a contribuit la creșterea vizibilității și consolidarea poziției pe piața locală a serviciilor juridice, având ca rezultat o ascensiune în ghidurile juridice internaționale. Ediția 2013 a Legal 500, Europe, Middle East & Africa clasează REFF ȘI ASOCIAȚII printre cele mai importante case de avocatură și recomandă serviciile oferite de avocații acesteia pentru asistență în domeniile: financiar-bancar, drept corporatist și M&A, piețe de capital și imobiliar. Conform celor citate în anuarul Legal 500 EMEA, clienții percep echipa de avocați ca fiind extrem de talentată și cu multă experiență, profesionistă și având o pregătire corespunzătoare, capabilă să coordoneze situații complexe și având abilități foarte bune de management.

###

Numele Deloitte se referă la organizația Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, în cadrul căreia fiecare firmă membră este o persoană juridică independentă.

Interviu Gheorghe Buta. Despre calitatea activității și calitatea oamenilor

$
0
0

Gheorghe ButaDr. Gheorghe Buta, coordonator al Departamentului de litigii și arbitraj în cadrul MUȘAT & ASOCIAȚII, a acordat un interviu Alinei Matei, despre calitatea activității și calitatea oamenilor în mediul juridic.

”În primăvara acestui an, societatea de avocaţi în care lucrez, a primit într-un stagiu de practică, patru auditori de justiţie de la INM, cu opţiuni diferite privind viitoarea profesie, judecător sau procuror şi care, făcând referire la faptul că am fost iniţial procuror, apoi judecător şi acum avocat, m-au întrebat care dintre cele trei profesii mi-a placut cel mai mult. Fără ezitare, ceea ce a surprins foarte mult, am răspuns că, cel puţin pentru mine, şi fără a supăra pe nimeni, profesia de judecător mi se pare cea mai frumoasă şi mai completă profesie juridică.”, spune profesorul Gheorghe Buta.

:: întreg interviul

Andra-Roxana Ilie, avocat colaborator senior STOICA & Asociații: Răspunderea penală a persoanei juridice. Jurisprudență rezumată și comentată

$
0
0

Andra-Roxana ILIE, avocat colaborator senior STOICA & Asociații şi asist. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a publicat pe data de 11 decembrie 2013, la editura C. H. Beck, lucrarea intitulată ”Răspunderea penală a persoanei juridice. Jurisprudența rezumată si comentată.

Aceasta este prima lucrare care tratează jurisprudenţa instanţelor române în această materie, fiind rezultatul unei cercetări ştiinţifice desfăşurate timp de mai bine de patru ani, încă de la apariţia primei hotărâri de condamnare a persoanei juridice. Astfel, având în vedere noutatea reglementării în domeniul răspunderii penale a persoanei juridice (această formă de răspundere a fost introdusă în Codul penal prin Legea nr. 278/2006) şi relativa sărăcie a surselor doctrinare, multă vreme organele judiciare penale s-au „ferit” de această problemă. Din acest motiv, jurisprudenţa în domeniu a apărut cu greutate şi este puţin cunoscută în rândul juriştilor. Autoarea a reuşit totuşi să identifice aproximativ 60 de hotărâri definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti faţă de persoane juridice inculpate, cea mai mare parte dintre ele fiind rezumate şi comentate în această lucrare. Alte dosare, mult mai numeroase, sunt în prezent pe rolul instanţelor de judecată şi vor face obiectul unor cercetări ulterioare.

Întrucât problemele ce fac obiectul unei cauze în care este implicată o persoană juridică în calitate de inculpat sunt extrem de variate şi presupun referiri la multe instituţii de drept penal şi procesual penal, speţele au fost grupate în funcţie de problema cea mai relevantă pentru cauza respectivă. Trimiterile la celelalte cauze care prezintă interes pentru fiecare problemă sunt efectuate la începutul fiecărei secţiuni, iar indexul de termeni este indispensabil în citirea lucrării.

Lucrarea este prefaţată de prof. univ. dr. Valerian Cioclei

Interviu Claudiu Galu. Avocatura, un maraton fără linie de sosire

$
0
0

Claudiu GaluClaudiu Galu, partener în cadrul firmei de avocatură STOICA & Asociații a acordat un interviu Ralucăi Cîrjan, despre performanța în avocatură, dar și în afara ei.

”Este o comparație interesantă între activitatea profesională în timp și reperele ei. După 10 ani de avocatură, pot spune că am remarcat o asemănare și o diferențiere între această profesie și sport. Asemănarea este că, pentru ambele, trebuie să aloci mult timp de pregătire, pentru că altfel nu pot fi atinse anumite obiective. Diferența între avocatură și alergarea pe distanțe lungi este că în profesie calitatea sporește cu anii, în vreme ce în sport competitivitatea scade”, spune avocatul Claudiu Galu.

:: întreg interviul

Interviu Gheorghe Florea. În ce direcție merge avocatura din România

$
0
0

Av. dr. Gheorghe Florea, Președintele UNBR a acordat un interviu Alinei Matei cu privire la direcția în care merge avocatura în România.

Gheorghe Florea”Evaluarea corectă a experienţei pe care avocaţii au avut-o şi o au în legătură cu intrarea în vigoare şi aplicarea noilor coduri (Codul civilCodul de procedură civilă), perspectiva iminentei şi, sperăm, certitudinea intrării în vigoare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, reprezintă preocuparea primordială a avocaţilor. Interpretarea şi aplicarea corectă a noii legislaţii astfel încât efectele noilor reglementări să poată fi cunoscute efectiv şi evaluate în mod rezonabil cu privire la previzibilitatea aplicării acestora de către persoanele care consultă avocaţii, ori de către cei care apelează “în ultimul moment” la avocat sunt aspecte esenţiale ale eficienţei noilor reglementări.”

:: întreg interviul

CHIUARIU & ASOCIAȚII obține pe cale judecătorească modificarea limitei teritoriale a municipiului Caransebeș, în dauna comunei Buchin

$
0
0

Tribunalul Caraș-Severin a constatat nelegalitatea delimitării teritoriului administrativ dintre municipiul Caransebeș și comuna Buchin, dând astfel câștig de cauză Primăriei Municipiului Caransebeș, reprezentată de firma de avocatură CHIUARIU & ASOCIAȚII.

Astfel, instanța a confirmat faptul că comuna Buchin administra în mod nelegal aproximativ 350 de hectare de teren din zona administrativă a municipiului Caransebeș și a restabilit limita dintre cele două unități administrativ-teritoriale.

Tudor Chiuariu, Partener Senior, Chiuariu & Asociații: „Schimbarea limitelor unităților administrative are importante consecințe economice și fiscale, în aceste zone de la marginea localităților fiind amplasate unități comerciale sau industriale, care plătesc taxe și impozite locale semnificative către primăria pe teritoriul căreia sunt amplasate. Finalizarea operațiunilor cadastrale prin care se delimitează hotarele unităților administrative-teritoriale se realizează fie prin procesele-verbale de delimitare a hotarelor, fie prin hotarâre judecătorească, în cazul unor neînțelegeri legate de stabilirea limitei de hotar, hotărâre judecătorească care va stabili hotarele unităților administrativ-teritoriale învecinate, în baza probatoriului administrat.

Vechea lege de împărțire administrativă a României adoptată în perioada regimului comunist – Legea nr. 2/1968 – nu își mai găsește aplicabilitatea, astfel că în prezent, unitățile administrativ-teritoriale (județe, orașe, comune) între care apar astfel de litigii, pot apela la instanța de judecată pentru ca aceste limite să fie stabilite.

În speță, avocații Chiuariu & Asociații au subliniat faptul că limita juridică dintre cele două Unități Administrativ Teritoriale (UAT) – Caransebeș și Buchin – este cea prevăzută în înscrisurile și planurile de carte funciară aferente perioadei 1910-1913, aspect care a fost dovedit prin expertiza de specialitate întocmită în cauză, iar orice altă modificare este abuzivă, astfel că, includerea zonei în litigiu în teritoriul administrativ al comunei Buchin – fără ca aceasta să poată face dovada temeiului juridic și a procedurilor legale care au condus la acest rezultat – este nelegală și netemeinică și trebuie corectată de către instanța de judecată.

Din punct de vedere topo-cadastral, în anii 1900-1913 s-a finalizat a II-a ediție a cadastrului în Imperiul Austro-Ungar, editându-se registrele și hărțile cadastrale scara 1:2880.

Ulterior, în 1968, teritoriul cadastral al Municipiului Caransebeş din perioada 1910-1913 a suferit o diminuare de suprafaţă prin demararea procedurilor de modificare a hotarelor administrative în vederea punerii în aplicare a Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.

Potrivit avocaților Chiuariu & Asociații, această operațiune, care ar fi trebuit să aibă loc în baza art. 75 din Legea nr. 59/1974 privind fondul funciar (publicată în Buletinul Oficial nr. 138 din 5 noiembrie 1974), nu a mai fost finalizată, Municipiul Caransebeș pierzând dreptul de a beneficia de suprafeţe foarte mari de teren care au fost folosite de comune învecinate, dintre care cea mai mare suprafaţă, de aproximativ 350 de hectare, a fost folosită de comuna Buchin.


D&B David şi Baias îşi întăreşte echipele de litigii şi de concurenţă prin recrutarea a doi profesionişti experimentaţi

$
0
0

Amelia Teis, avocat specializat în litigii, şi Lucian Bozian, specialist în dreptul concurenţei, fost inspector principal în cadrul Consiliului Concurenţei, s-au alăturat echipei D&B David şi Baias.

Ne-am orientat către doi profesionişti recunoscuţi care, sunt convins, vor adăuga şi mai multă valoare echipelor noastre specializate în litigii şi dreptul concurenţei. Prin aceasta, vom continua să oferim asistenţă juridică la cel mai înalt nivel clienţilor noştri”, a declarat Sorin David, Managing Partner, D&B David şi Baias.

Amelia Teis

Amelia Teis a condus echipa de litigii şi arbitraj a unei firme de avocatură din România, fiind implicată şi în zona de achiziţii publice. În perioada 2010-2013, Amelia a asistat clienţii în peste 60 de dispute referitoare la licitaţiile publice aduse în faţa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi a diferitelor instanţe de judecată. Printre dosarele de referinţă în care a fost implicată se numără asistenţa juridică oferită unei federaţii din România în legătură cu corecţii financiare de peste 17 milioane de euro suferite pentru proiectele finanţate prin POSDRU, precum şi asistenţa juridică oferită unei companii de construcţii din România în contestarea atribuirii unor tronsoane de autostradă.

Lucian Bozian

Lucian Bozian a fost inspector principal de concurenţă în cadrul Consiliului Concurenţei timp de peste 6 ani, desfăşurându-şi activitatea în Direcţii importante, precum Cercetare – Analiză Economică, Industrie şi Energie, Carteluri. A fost implicat în numeroase inspecţii inopinate (dawn raids) şi a participat în calitate de raportor sau membru în numeroase investigaţii cu privire la înţelegeri verticale sau orizontale în industrii precum vopseluri, auto, distribuţia de gaz şi LPG, cereale. Lucian a urmat numeroase programe de training în concurenţă, printre care şi unul organizat de Comisia Europeană, precum şi program de tehnici investigative derulat de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite şi FBI.

Despre D&B David şi Baias: D&B David si Baias este societatea de avocaţi corespondentă a PwC România, fiind integrată în reţeaua societăţilor de avocaţi corespondente PwC care cuprinde mai mult de 2.000 de avocaţi în 75 de jurisdicţii.

D&B David şi Baias este o societate de avocatură pentru afaceri. Echipa D&B David şi Baias oferă un pachet complet de soluţii integrate, novatoare şi pragmatice clienţilor multinaţionali şi locali, în următoarele domenii: societăţi comerciale şi grupuri de societăţi; fuziuni, achiziţii şi restructurări; proprietăţi imobiliare; relaţii de muncă; servicii financiare şi pieţe de capital; concurenţă şi ajutoare de stat; proprietate intelectuală; protecţia consumatorului şi a datelor cu caracter personal; litigii fiscale şi comerciale.

DELOITTE anunță începerea unui nou ciclu de aplicări în cadrul programului EU Gateway

$
0
0

Programul EU Gateway, continuă cu sesiunea de aplicări pentru companii specializate în tehnologii energetice și de mediu care vor să pătrundă pe piața din Coreea de Sud. Termenul limită de aplicare este 24 ianuarie 2014 , iar misiunea economică este programată pentru perioada 9-13 iunie 2014, informează JURIDICE.ro.

Câteva probleme practice legate de fuziuni și divizări (I)

$
0
0

Dr. Cătălin OROVICEANU, Senior Associate, CLIFFORD CHANCE BADEA a publicat în Revista de Note și Studii Juridice articolul ”Câteva probleme practice legate de fuziuni și divizări (I)”. ”M-am întâlnit recent (fie personal, fie discutând cu diverși prieteni avocați) cu câteva probleme practice legate de divizări și fuziuni. Cu siguranță fuziunile și divizările sunt procese destul de specializate, pe care nu le implementăm în fiecare zi, astfel încât nu știu câți vor considera util acest material. M-am gândit totuși că nu ar strica să ridic unele probleme, mai mult sau mai puțin clare”, susține autorul.

:: Articolul integral

DELOITTE Consultanță. Program de formare pentru manageri în Japonia și Coreea de Sud, finanțat de UE

$
0
0

Selecţia candidaţilor pentru noul ciclu din 2014 a Programului de formare a managerilor (ETP) este în continuă desfășurare. Data limită până la care se primesc înscrieri este 31 mai 2014. Programul de formare se va derula în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015. Sunt disponibile 45 de locuri pentru ETP Japonia şi 15 pentru ETP Coreea de Sud.

ETP este un program de dezvoltare de afaceri şi resurse umane, finanţat de Uniunea Europeană. ETP ajută managerii din Uniunea Europeană şi companiile acestora să își dezvolte planul de afaceri, cunoştinţele legate de cultura, limba și practicile de afaceri japoneze/coreene, pentru a reuşi pe aceste pieţe.

„Inițiativa ”Executive Training Programme (ETP)” este o excelentă oportunitate pentru companiile din România de a înțelege practicile de afaceri din Japonia și Coreea de Sud.”, subliniază Ioana Vădan, Consultant în cadrul Deloitte Consultanță și coordonatoare a acestei etape a proiectului.

În acest scop, UE finanţează integral cursul de formare, oferindu-i fiecărui participant o bursă în valoare de 26.400 de euro pe an, în cazul Japoniei, şi de 24.000 de euro pe an, în cazul Coreei de Sud. Companiile implicate sunt, de asemenea, încurajate să contribuie la cheltuielile de întreţinere a personalului care participă la curs.

„Managerii au acces la un instrument care îi poate ajuta să construiască o rețea de contacte de afaceri pe continentul asiatic, să descopere noi oportunități de creștere în următorii ani și să mărească volumul exporturilor către țări din afara spațiului Uniunii Europene”, menționează Ioana Vădan. „Un sondaj realizat în rândul participanţilor la program a arătat că peste 65% dintre aceştia au devenit manageri de top în cadrul companiilor lor. În acelaşi timp, relaţiile comerciale cu Japonia şi Coreea de Sud s-au ameliorat substanţial, cifra de afaceri a firmelor respective dublându-se după 10 ani de la finalizarea programului. Concret, ETP oferă companiilor din UE posibilitatea de a se extinde în Asia şi de a crea locuri de muncă”.

În program se pot înscrie cetăţeni ai UE, angajaţi ai unor companii europene care doresc să înceapă sau să îşi extindă activitatea în Japonia sau Coreea de Sud. Programul cuprinde 3 etape:
- formare iniţială de 3 săptămâni, la Londra – introducere în economia, cultura şi societatea modernă japoneză sau coreeană;
- 30 de săptămâni de formare intensivă la Tokio sau Seul – cursuri de limbă, management şi afaceri;
- 12 săptămâni de practică într-o companie japoneză sau coreeană.

Cursurile sunt oferite de trei universităţi recunoscute pe plan mondial:
- Şcoala de studii orientale şi africane, Universitatea din Londra;
- Universitatea Waseda (Tokio);
- Universitatea Yonsei (Seul).

Managerii europeni îşi pot depune candidatura accesând site-ul http://www.euetp.eu. Companiile interesate primesc asistență din partea Deloitte de-a lungul întregului proces de aplicare, precum și pe tot parcursul etapelor ulterioare acceptării în acest program. Pentru mai multe informații despre cum vă poate ajuta Deloitte, vă rugăm să trimiteți un email pe adresa ivadan@deloittece.com.

Data limită până la care se primesc înscrieri este 31 mai 2014. Programul de formare se va derula în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015. Sunt disponibile 45 de locuri pentru ETP Japonia şi 15 pentru ETP Coreea de Sud.

Despre Programul de formare pentru manageri (ETP): 
ETP este un program de dezvoltare a întreprinderilor şi resurselor umane, finanţat de Uniunea Europeană. Acesta le permite companiilor europene şi managerilor acestora să-şi dezvolte planuri de afaceri, să se familiarizeze cu limba, cultura şi practicile comerciale ale întreprinderilor din Japonia şi Coreea de Sud, astfel încât să pătrundă cu succes pe pieţele din aceste ţări. Modul în care se fac afacerile în Japonia şi Coreea de Sud este foarte diferit de cel cu care suntem obişnuiţi în Europa. Pentru a se bucura de succes, companiile şi managerii din UE care întreţin relaţii comerciale cu aceste ţări au nevoie de competenţe şi cunoştinţe specializate. O prezenţă cât mai mare a companiilor din UE pe pieţele din Japonia şi Coreea de Sud este un imperativ-cheie pentru Comisia Europeană.

Detalii suplimentare se găsesc la http://www.euetp.eu.

Deloitte furnizează servicii clienților din sectorul public și privat în următoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanță, consultanță financiară – deservind numeroase industrii. Prin intermediul rețelei sale globale de firme membre, care activează în 150 de țări, Deloitte pune la dispoziția clienților săi resursele internaționale precum și priceperea locală pentru a-i ajuta să exceleze indiferent de locul în care aceștia își desfașoară activitatea. Obiectivul celor 200.000 de profesioniști din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelență.

Publicitatea în avocatură ca rău principial și absolut

$
0
0

Ovidiu CONSTANTINESCU, PR Manager in cadrul BOŞTINĂ & ASOCIAŢII, a publicat pe JURIDICE.ro articolul intitulat ”Publicitatea” în avocatură ca rău principial și absolut”. ”Cu siguranta ca raporturile conceptuale dintre “publicitate profesionala”, “comunicare” si “relatii publice” in lumea avocaturii merita o discutie si o dezbatere separata si cu siguranta ea va trebui sa aiba loc sau, daca stau sa ma gandesc mai bine, ea ar fi trebuit sa aiba loc INAINTE de adoptarea hotararii UNBR din decembrie 2013! Inutil de spus ca deschiderea spre dialog amintita ceva mai departe in interviu de dl Presedinte Florea ar fi fost reala, in conditiile in care consultarea ar fi fost publica si ar fi avut loc INAINTE, nu DUPA adoptarea hotararilor… ca asa prea seamana a dictat…”, arată autorul.

:: articolul integral

Viewing all 1346 articles
Browse latest View live