Quantcast
Channel: Romanian Legal Week
Viewing all 1346 articles
Browse latest View live

Avocații SCHOENHERR & ASOCIAȚII vor modera un seminar la conferința ”Viitorul agriculturii românești între instrumente comunitare și financiare”

$
0
0

Avocații Simona Chirică (Partener SCHOENHERR & ASOCIAȚII) și Daniele Iacona (coordonatorul biroului pentru relația cu clienții italieni din SCHOENHERR ) moderează seminarul “Noutăți și soluții: experiențe legale și financiare pentru o investiție de succes în domeniul agriculturii” care are loc în cadrul conferinței ”Viitorul agriculturii românești între instrumente comunitare și financiare”, organizată de Camera de Comerț Italiană pentru România pe 4 decembrie, în București. (pentru mai multe detalii, vizitați pagina evenimentului)

Workshop-ul se va desfășura sub forma unei dezbateri interactive în care avocații Schoenherr, împreună cu specialiști în materie de consultanță fiscală, asigurări, precum și în domeniul bancar vor trata împreună cu participanții o serie de subiecte de actualitate. Dintre acestea menționăm pe de o parte abordarea unor aspecte legislative în domeniul agriculturii (de exemplu: drepturi și obligații ale proprietarilor de terenuri deservite de sisteme de irigații; compensații ce pot fi acordate agricultorilor din zone afectate de inundații; noua procedură de restituire a terenurilor agricole și potențialele efecte asupra investițiilor în domeniul agriculturii; impedimente în procesul de comasare a terenurilor agricole; atestarea și certificarea produselor tradiționale; perspective asupra dobândirii viitoare a terenurilor agricole), iar pe de altă parte dezbaterea unor aspecte practice precum: formalitățile necesare pentru a beneficia de subvenții și în cazul transferului terenurilor pe durata unor campanii de subvenționare, elemente cheie pentru încheierea unui contract de arendă. Printre subiectele tratate va fi inclusă o temă de maximă noutate și interes, respectiv impozitul pe construcții speciale.

Workshop-ul se adresează în principal investitorilor din sectorul agricol care vor beneficia de experiența specialiștilor participanți la eveniment și vor dezbate împreună cu aceștia numeroase aspecte de importanță majoră pentru asigurarea succesului investițiilor efectuate în România.

Simona Chirică este specializată în drept civil, drept comercial şi drept fiscal. Are o vastă experienţa în tranzacţii imobiliare, achiziţii şi fuziuni la nivel naţional, proiecte green field, probleme de drept societar. Simona este doctor în drept şi lector universitar la Academia de Studii Economice, Bucureşti.

Daniele Iacona coordoneaza din 2006 biroul pentru relația cu clienții italieni al Schoenherr. Daniele este specializată în achiziții și fuziuni și energie. Este absolvent al Universității din Bologna, Italia, și al Universității New South Wales, Sydney.

Despre Schoenherr: Schoenherr a fost fondată în 1950 la Viena şi a devenit în timp o firmă de avocatură de afaceri de top în Austria şi Europa Centrală şi de Est. Operând în Belgrad, Bratislava, Bruxelles, Bucureşti, Budapesta, Istanbul, Kiev, Liubliana, Praga, Sofia, Viena, Varşovia şi Zagreb (birou în cooperare), Schoenherr este o adevărată firma europeană. În prezent, aproximativ jumătate dintre cei peste 300 avocaţi ai firmei sunt activi în sediile din afara Austriei.

În România, Schoenherr şi-a început operaţiunile în 1996, fiind la acel moment una dintre primele firme de avocatură ce oferea servicii juridice la standarde de calitate europeană. De-a lungul anilor, Schoenherr şi Asociaţii a fost implicat în proiecte de cea mai mare anvergură şi a oferit soluţii juridice unor probleme din cele mai variate. În prezent, Schoenherr se afla în topul primelor 10 firme de avocatură din România (potrivit Ziarului Financiar, martie 2012).


BOŞTINĂ & ASOCIAŢII, premiul pentru “cea mai extinsă prezenţă la nivel naţional” la Gala Profesiilor Liberale

$
0
0

BOŞTINĂ & ASOCIAŢII a primit premiul pentru “cea mai extinsă prezenţă la nivel naţional”, în cadrul primei ediţii a Galei Profesiilor Liberale – 2013, organizată de revista Legal Magazin. Premiul reprezintă “o recunoaştere a eforturilor depuse de Boștină și Asociații care are în prezent o rețea de 20 de birouri teritoriale, ele fiind coordonate de Departamentul de Litigii și Executări Silite. Birourile teritoriale au o contribuție tot mai mare la veniturile anuale ale societății, cele mai dinamice fiind cele din Timișoara, Iași, Cluj, Constanța și Craiova”.

“Acest premiu încununează eforturile depuse timp de aproale 10 ani de echipa noastră de avocaţi din Bucureşti şi din teritoriu pentru a putea oferi aceeaşi asistenţă juridică de top oriunde în ţară.  În acest moment putem spune că un client, oriunde şi-ar desfăşura activitatea în România, nu este nicăieri prea departe de un birou Boştină şi Asociaţii” spune Avocatul Coordinator Gheorghe Boştină.

La Gală, care a avut loc pe 3 decembrie 2012 la Hotel Howard Johnson din Bucureşti, au participat unii din cei mai imporanţi jucători de pe piaţa de consultanţă juridică, fiscală, de audit, insolvenţă şi mediere din România, notari, precum şi reprezentanţi ai unor importante organisme profesionale naţionale.

“Echipa de avocaţi a departamentului de litigii şi executări silite – din care fac parte şi birourile teritoriale – a contribuit cu o treime la încasările din 2013 (cifre la 10 luni), consultanţa juridică de de cea mai bună calitate, abilitatea de a fi aproape de clienţi orunde s-ar afla ei, vor face să încheiem anul cu o creştere semnificativă a cifrei de afaceri faţă de anul trecut” mai spune Avocatul Coordonator Gheorghe Boştină.

În cadrul Galei au fost premiate mai multe societăţi de insolvenţă, birouri notariale, auditori financiari, consultanţi fiscali, agenţii de proprietate industrial, birouri de mediere, preşedinţi ai unor asociaţii profesionale, bănci comerciale şi alte companii care au în portofoliu produse şi/sau servicii dedicate profesiilor liberale.

Noutate în NCPC: Curator special numit de instanță în procesele civile

$
0
0

Mihaela ZANAPLAU, avocat,  în cadrul Cabinetului de Avocatură RADU COMĂNAC a publicat în Revista de note și studii juridice (RNSJ) articolul ”Noutate în NCPC: Curator special numit de instanță în procesele civile”. ”Odată cu încuviințarea citării prin publicitate, instanța va numi un curator special, avocat dintre avocații baroului, potrivit art. 58 C. pr. Civ., care va fi citat pentru apărarea intereselor pârâtului”, arată autoarea.

:: textul integral al articolului

Contractul de asociere în participațiune. Delimitarea față de o persoană juridică

$
0
0

Paula CATANĂ, avocat stagiar în cadrul CA RADU COMĂNAC a publicat în Revista de note și studii juridice (RNSJ) articolul ”Contractul de asociere în participațiune. Delimitarea față de o persoană juridică”. ”Principala deosebire între acest tip de asociere și o persoană juridică o constituie faptul că prima nu are personalitate juridică. Pe cale de consecință, asocierea nu apare ca un subiect de drept distinct de membrii care o compun”, arată autoarea.

:: textul integral al articolului

Controverse procedurale şi soluţii „extravagante” în procedura ordonanţei de plată

$
0
0

Valentina PREDA, avocat colaborator manager în cadrul STOICA & ASOCIAȚII, a publicat în Revista de note și studii juridice (RNSJ) articolul ”Controverse procedurale şi soluţii „extravagante” în procedura ordonanţei de plată”. ”Existenţa a două hotărâri judecătoreşti irevocabile care statuează diferit asupra aceloraşi parţi, obiect şi cauză este de neconceput într-un stat de drept în care securitatea circuitului juridic este ridicată la nivelul unui principiu suprem”, arată autoarea.

:: textul integral al articolului

Dezincriminarea în Noul Cod penal

$
0
0

Cristina SANDU, Avocat Senior în cadrul CA RADU COMĂNAC a publicat în Revista de note și studii juridice (RNSJ) articolul ”Dezincriminarea în Noul Cod penal”. ”Iminenta intrare în vigoare a Noului Cod penal a stârnit numeroase reacții în rândul opiniei publice, având în vedere schimbările ce vor opera cu privire la limitele pedepselor prevăzute pentru anumite infracțiuni, dezincriminarea unor infracțiuni și sancționarea unor fapte care nu constituiau infracțiuni, potrivit Codului Penal în vigoare”, arată autoarea.

:: textul integral al autorului

RTPR ALLEN & OVERY, alături de BERD într-o tranzacţie istorică de tip block-trade în valoare de 86,6 milioane de Euro

$
0
0

RTPR ALLEN & OVERY a oferit consultanţă juridică Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare într-o tranzacţie istorică de tip block-trade în valoare de 86,6 milioane de Euro, reprezentând vânzarea de către BERD a participaţiei sale de 1,6 % din acţiunile Petrom.

Loredana Boeru

Loredana Boeru (Avocat Colaborator Senior în cadrul RTPR Allen & Overy) a declarat: „Tranzacţia BERD a implicat consultanţă cu privire la mai multe aspecte complexe de drept privind mecanismul ABB, regimul plasamentelor private şi cel al informaţiilor privilegiate, precum şi negocierea contractului de plasament cu brokerii tranzacţiei. Anul 2013 este cunoscut drept „Anul tranzacţiilor de tip block trade”, înregistrându-se cele mai mari volume din Europa din ultimii 8 ani. Suntem mândri că RTPR şi Allen & Overy au acordat atât la nivel local cât şi internaţional asistenţa juridică în cadrul principalelor tranzacţii de acest tip din Europa. În ultimii ani, RTPR Allen & Overy a oferit consultanţă cu privire la trei tranzacţii foarte mari de tip block-trade, iar în trimestrul 3 al anului 2013 Allen & Overy ocupă primul loc în clasamentul Thomson Reuters ca şi consultant al emitenţilor în tranzacţii cu acţiuni şi instrumente similare din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).”

Despre RTPR Allen & Overy: RTPR a fost înfiinţată în anul 2004 şi activează în asociere cu firma londoneză Allen & Overy din 2008. RTPR Allen & Overy are o echipă de 43 de avocaţi, inclusiv 4 parteneri – Costin Tărăcilă, Victor Pădurari, Alexandru Retevoescu, Mihai Ristici, precum şi Domnul Profesor Lucian Mihai, ca of counsel.

Domeniile principale de activitate ale RTPR Allen & Overy cuprind finanţări, fuziuni şi achiziţii, pieţe de capital, insolvenţă şi restructurări, concurenţă, dreptul muncii, dreptul proprietăţii intelectuale, litigii şi arbitraj, consultanţă pentru sectoarele de afaceri, inclusiv energie, telecomunicaţii, finanţare, real estate şi industria farmaceutică.

CLIFFORD CHANCE BADEA, Premiul pentru Consultanță Juridică în cadrul ofertei publice inițiale secundare de vânzare de acțiuni a SNGN Romgaz SA

$
0
0

CLIFFORD CHANCE BADEA a primit Premiul pentru Consultanță Juridică în cadrul ofertei publice inițiale secundare de vânzare de acțiuni a SNGN Romgaz SA, la Gala Premiilor Pieței de Capital organizată de Asociația Brokerilor.

„Suntem onorați că am facut parte dintr-o tranzacție care a scris istorie pentru piața de capital din România”, spune Mădălina Rachieru, Counsel Clifford Chance Badea, Departamentul Piețe de Capital. „Vorbim despre cea mai mare listare din România și despre prima ofertă publică de acțiuni realizată de stat la standarde internaționale. Clifford Chance Badea a fost implicată în toate etapele tranzacției, de la realizarea analizei due diligence la redactarea prospectului, elaborarea și negocierea documentației contractuale”.

Firma a lucrat cu o echipă principală de 10 – 12 avocați români, englezi și americani care au fost coordonați de 3 parteneri din birourile de la București și Londra (Daniel Badea pe aspectele de drept român, Adrian Cartwright pe aspectele de drept englez și Bob Trefny pe aspectele de drept american). În anumite perioade intense au fost implicați până la 25 de avocați. În mod curent, tranzacția a fost coordonată de Mădălina Rachieru, Counsel și Radu Ropotă, Senior Associate.

Daniel Badea, Managing Partner Clifford Chance Badea, a adăugat: „Ne bucură această recunoaștere, pentru că ea confirmă performanțele unei echipe extrem de active pe piața de capital locală. De trei ani, ghidul internațional IFLR 1000 poziționează Clifford Chance Badea pe primul palier (Tier 1) de case de avocatură cu expertiză în ariile Banking & Capital Markets. Portofoliul nostru include toate marile proiecte de profil realizate în România – tranzacții complexe care reprezintă exemple de bune practici la standarde internaționale. Succesul listării Romgaz a readus România în atenția investitorilor internaționali și reprezintă o fereastră de oportunitate de care sper că poată beneficia întreaga piață de capital și, implicit, mediul de business și sectorul public din România”.

Departamentul Piețe de Capital al Clifford Chance Badea este coordonat de Mădălina Rachieru și format din zece avocați. În general, echipa lucrează pentru sindicate de intermediere, dar are experiență la fel de solidă și în asistarea emitenților.

Despre CLIFFORD CHANCE BADEA: Clifford Chance este prezentă în România din 2006 și operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea, fiind singura firmă din Magic Circle deplin integrată în România.

Biroul din București are în prezent trei parteneri (Daniel Badea – Managing Partner, Nadia Badea și Perry Zizzi) și o echipă internaţională de 45 de avocați. Clifford Chance Badea se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanțări, restructurări, emisiuni de eurobonduri și de acțiuni pe piețe internaționale de capital, instrumente financiare derivate, achiziții de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură și autostrăzi, investiții imobiliare etc., precum și litigii și arbitraje interne, cât și internaționale.

Firma ocupă locul întâi în topul firmelor de avocatură din România (Tier 1) la secțiunea Banking & Finance în cele mai recente ediții Legal500 și Chambers Global, precum și în directorul IFLR1000 pe ariile Banking, Capital Markets și Project Finance. 


Valeriu Stoica, moderator la ”Dreptul civil sub dublul semn al armoniei principiilor si al logicii juridice”

$
0
0

Prof. univ. dr. Valeriu Stoica, fondator STOICA & Asociații, va participa, în calitate de moderator, luni, 9 decembrie 2013, la masa rotundă cu tema ”Dreptul civil sub dublul semn al armoniei principiilor si al logicii juridice”, eveniment ce va avea loc în Sala Constantin Stoicescu a Facultății de Drept din cadrul Universității București, informează JURIDICE.ro.

Rebranding LUPU & PARTNERS

$
0
0

Societatea de avocatură LUPU & PARTNERS și-a lansat noul website: www.lupupartners.ro. Menit să comunice într-un mod eficient activitatea tuturor departamentelor societății de avocatură, noul website se evidențiază prin multitudinea de informații oferite partenerilor şi clienţilor actuali sau potenţiali, precum şi publicului larg.

LUPU-PARTNERSTot în cadrul acestei campanii de rebranding a fost dezvăluit și noul logo al LUPU & PARTNER, logo ce cuprinde și cuvintele cheie ce definesc activitatea societății de avocatură: Law, Life, Loyalty.

Roxana Lupu, partener în cadrul LUPU & PARTNERS: “Acest mesaj face trimitere la valorile ce ne definesc. Un alt element definitoriu al noului logo este scutul. Am dorit să avem acest element pentru că, încă din 2005 când mi-am început activitatea, supremul țel pentru mine a fost să-mi protejez clientul. Indiferent că a fost vorba de servicii juridice, de servicii de mediere sau de optimizare fiscală.

ONV LAW obţine o soluție definitivă în favoarea Consiliului Județean Brașov

$
0
0

Echipa de avocați din cadrul ONV LAW, coordonată de Alina Bilan, avocat partener, şi Sînziana Bărbieru, avocat asociat senior, a câștigat pentru Consiliului Județean Brașov litigiul privind achizițiile publice, ce a avut loc în fața Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Alina Bilan ONV LAW“Am asigurat asistență Consiliului Județean Brașov în fața CNSC, cât și ulterior, în faza de încheiere a contractului de achiziţie publică asigurând finalizarea cu celeritate a procedurii”, a spus Alina Bilan.

“Departamentul nostru de achiziţii publice a crescut. Noii colegi ne întăresc capacitatea de soluţionare a cazurilor în care ne susţinem clienţii. Acest nou litigiu câştigat este dovada că munca de echipă este cea care ne permite să obţinem cele mai bune soluţii,” a completat Radu Nemeş, avocat coordonator ONV LAW.

În urma procedurii, Consiliul Județean Brașov a încheiat cu societatea comercială câştigătoare un acord-cadru de furnizare deRadu Nemes ONV LAW produse lactate pe o perioadă de patru ani şcolari, cu valoare de peste 23 de milioane de lei.

Despre ONV LAWONV LAW este o societate de avocați cu peste zece ani de existenţă în piaţă de avocatură din România. ONV LAW depune pasiune în performanţa juridică şi oferă servicii de consultanţă şi reprezentare pentru afaceri.

ONV LAW oferă servicii de consultanţă juridică multi-jurisdicţională.

ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, desemnată „Firma de Avocatură a Anului în Real Estate” în cadrul galei CIJ Awards Romania 2013

$
0
0

ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a câştigat premiul cel mare în categoria dedicată firmelor de avocatură active în domeniul Real Estate, în cadrul galei CIJ Awards Romania 2013, organizată de către Central & Eastern European Construction & Investment Journal.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost desemnată, în baza numărului de voturi primite din partea profesioniştilor din industria de real estate, drept cea mai bună firmă de avocatură a anului în acest domeniu. Premiul „Law Firm of the Year” este a doua distincţie oferită casei de avocatură după premiul din 2011 obţinut în cadrul aceleaşi gale.

În acest an, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost nominalizată în categoria dedicată firmelor de avocatură alături de alţi jucători cu expertiză în domeniul dreptului imobiliar, şi anume Biriş Goran, Dentons, CMS Cameron McKenna şi Muşat & Asociaţii. Câştigătorii CIJ Awards Romania sunt desemnaţi, în mod tradiţional, în baza voturilor primite din partea unui eşantion reprezentativ de profesionişti ai industriei real estate, procesul fiind supervizat de firma de audit PwC.

Prezent la ceremonia de premiere CIJ Awards Romania 2013, Răzvan Gheorghiu-Testa, coordonatorul departamentului de real estate al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a declarat: „Mulţumim tuturor celor care ne-au votat şi care au apreciat că echipa noastră de drept imobiliar merită această distincţie pentru a doua oară! Fără îndoială, perioada 2008-2013 a fost dificilă pentru toţi actorii din industria de real estate, tocmai de aceea postura de dublu laureat al premiului cel mare în categoria firmelor de avocatură este una extrem de onorantă”.

Potrivit avocatului de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, ritmul efervescent în care s-a dezvoltat piaţa imobiliară în anii premergători crizei rămâne o amintire: „Cu toate acestea, numărul tranzacţiilor încheiate în ultimele 12 luni, faptul că investitori importanţi au continuat procesul de consolidare ori extindere a operaţiunilor în România reflectă o bună dinamică a pieţei, lucru evidenţiat şi de volumul de muncă în creştere la nivelul departamentului nostru de real estate”.

Astfel, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost implicată recent în încheierea celei mai mari tranzacţii de pe piaţa de birouri din România, asistând filiala locală a Electronic Arts în tranzacţia prin care compania americană a preluat un spaţiu de 11.700 mp în AFI Park 2 dezvoltat de AFI Europe. De altfel, tranzacţia a câştigat premiul în categoria „Office Lease of the Year” în cadrul ceremoniei CIJ Awards Romania 2013.

CIJ Awards este o gala anuală organizată de prestigioasa publicaţie Central & Eastern European Construction & Investment Journal dedicată industriei de property development & real estate din Europa Centrală şi de Est. Revista este înfiinţată din 1995 în Republica Cehă şi este distribuită printr-o reţea extinsă în Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România şi Rusia. În România, premiile CIJ, cele mai importante premii din industria imobiliară, se acordă începând cu anul 2008.

Mai multe detalii despre ceremonia CIJ Awards Romania 2013 pot fi obţinute pe site-ul http://awards.cijjournal.com/RO/

Despre ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII: Cu o echipă formată din 100 de avocaţi dintre care 21 parteneri în cadrul biroului din Bucureşti, ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Totodată, firma a stabilit o colaborare strategică pe principiul „best friend” cu Ţurcan Cazac, liderul pieţei de avocatură de business din Chişinău, Republica Moldova.

ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII oferă asistenţă juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaţionale de specialitate pentru serviciile în domenii precum litigii şi arbitraje internaţionale, achiziţii publice, energie şi resurse naturale, drept financiar-bancar, infrastructura, dreptul muncii si drept social,  drept societar şi comercial, fuziuni, achiziţii/privatizări, etc.

ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a primit numeroase aprecieri şi distincţii pentru dinamismul, viziunea şi determinarea cu care a adoptat practici inovatoare pe piaţa serviciilor juridice din România. Astfel, în ultimii cinci ani, ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII a fost singura casă de avocatură din Europa de Est recunoscută în raportul Financial Times’ Innovative Lawyers ca una dintre cele mai inovatoare firme de avocatură din Europa Continentală. Totodată, firma a câştigat premiul Law Firm of the Year: Romania (IFLR European Awards 2012), premiul Best Managed Workplace pentru cel mai apreciat stil de management (MPF European Leadership Awards 2012), premiul Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans (The Lawyer European Awards 2010), premiul Law Firm of the Year (Chambers Europe Awards for Excellence 2010). De asemenea, timp de patru ani consecutivi Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost desemnată Firma de avocatură a anului din România, urmare a nominalizărilor primite din partea unui juriu independent, constituit din reputaţi oameni de afaceri.

Portofoliul ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII include numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienţi se numără: Erste Bank / Banca Comercială Română (BCR), NIS-Gazprom, Expur S.A. – parte a grupului francez Sofiprotéol/Saipol, OMV Petrom, CEZ, Rompetrol Rafinare, Vodafone România SA, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Colgate Palmolive, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, BRD-Groupe Société Générale, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania, AEGON

Opinie privind imposibilitatea grațierii persoanelor care “se sustrag de la executarea pedepsei”

$
0
0

Alexandru Iavorschi, Senior Associate, în cadrul MUŞAT & ASOCIAŢII a publicat în Revista de note și studii juridice (RNSJ) articolul ” Opinie privind imposibilitatea grațierii persoanelor care “se sustrag de la executarea pedepsei”. ”În acest an a fost înregistrată în Camera Deputaţilor propunerea legislativă nr. 162/2013 privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse. Aşa cum rezultă din expunerea de motive, la baza propunerii legislative stă, inter alianecesitatea înfăptuirii unei politici penale corecte, oferind posibilitatea persoanelor condamnate ce nu prezintă un pericol social ridicat să beneficieze de clemenţa legiuitorului, în sensul amnistierii şi graţierii pedepselor aplicate de către instanţele de judecată”, arată autorul.

:: textul integral al articolului

Aqua Carpatica – cea mai pură apă minerală din lume!

$
0
0

Echipa de avocaţi din cadrul STOICA & Asociații, formată din Cătălina Dicu, Dragoş Bogdan şi Bogdan Popescu, sub coordonarea Prof. univ. dr. Valeriu Stoica a asigurat cu succes reprezentarea societăţii Carpathian Springs SA în litigiul declanşat de SC Romaqua Group SA, litigiu privind presupuse fapte de publicitate înşelătoare şi comparativă ilegală săvârşite de Carpathian Springs SA prin sloganul „Aqua Carpatica – cea mai pură apă minerală din lume!”.

În esenţă, prin acţiunea formulată, SC Romaqua Group SA a solicitat instanţei obligarea Carpathian Springs SA la sistarea difuzării clipurilor publicitare de promovare a apei minerale carbogazoase „Aqua Carpatica – cea mai pură apă minerală din lume” şi la repararea prejudiciului de imagine pretins a fi fost suferit de către reclamantă ca urmare a acestei promovări publicitare. În fundamentarea acestor pretenţii s-a susţinut că respectivele clipuri publicitare ar constitui forme de publicitate înşelătoare şi comparativă ilegală, de natură a prejudicia imaginea produselor reclamantei.

În combaterea acestor argumente, echipa de avocaţi din cadrul STOICA&Asociaţii au utilizat atât argumente derivate din legislaţia internă, cât şi numeroase argumente consacrate consistent în dreptul Uniunii Europene şi în practica instanţelor comunitare.

Tribunalul Bucureşti a respins marţi, 10 decembrie 2013, acţiunea formulată de SC Romaqua Group SA împotriva societăţii Carpathian Springs SA ca neîntemeiată.

Soluţia instanţei intervine în urma unei confruntări judiciare intense, marcată, între altele, de administrarea unei expertize tehnice de specialitate care a confirmat că nu se poate detecta niciun nivel de nitraţi în Aqua Carpatica carbogazoasă.

Deşi soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în această cauză nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, în termen de 15 zile de la comunicare, importanţa acestei hotărâri este incontestabilă din perspectiva faptului că aceasta este una din primele soluţii judiciare naţionale în materie de publicitate comparativă şi înşelătoare pronunţate în dosare civile de o asemenea amploare.

În aşteptarea noilor prevederi legislative privind dreptul de retragere al consumatorilor în materia contractelor încheiate la distanţă

$
0
0

Silvia AxinescuSilvia AXINESCU, Senior Associate, REFF & ASOCIATII a publicat în Revista de note și studii juridice (RNSJ) articolul ”În aşteptarea noilor prevederi legislative privind dreptul de retragere al consumatorilor în materia contractelor încheiate la distanţă”. ”Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, publicată în data de 22 noiembrie 2011 (în continuare Directiva) înlocuiește cadrul juridic general anterior existent cu privire la drepturile consumatorilor în contractele dintre comercianți și consumatori, în special în ceea ce priveşte contractele la distanță. Conform Directivei, termenul de adoptare în legislația internă este 13 decembrie 2013, prevederile de implementare urmând a fi aplicate efectiv începând cu data de 13 iunie 2014”, arată autoarea.

:: textul integral al articolului


Tradiţional, handmade, bio – trendul alimentelor pe piaţa românească. Ce trebuie să faci ca să poți opera pe piaţa produselor tradiţionale?

$
0
0

Oana ALEXANDRU, Partner și Sofia COZAC, Avocat colaborator în cadrul SCHOENHERR & ASOCIAȚII au publicat în Revista de note și studii juridice (RNSJ) articolul ”Tradiţional, handmade, bio – trendul alimentelor pe piaţa românească. Ce trebuie să faci ca să poți opera pe piaţa produselor tradiţionale?”. ”Noile reglementări privind atestarea produselor tradiționale creează un cadru procedural mai riguros, regulile devin mai stricte, reglementările sunt mai detaliate. Producătorii şi consumatorii au astfel repere mai clare despre ce sunt şi cum se identifică produsele tradiţionale”, arată autoarele.

:: textul integral al articolului

Wolf Theiss, consultant juridic al vânzătorilor Băncii Romanian International Bank

$
0
0

WOLF THEISS Bucuresti a acordat consultanta actionarilor bancii Romanian International Bank in legatura cu vanzarea intregii participatii detinute de acestia catre banca poloneza Getin Holding.

Ancuta Leach (Partener), asistata de Fabiola Meister (Avocat Senior), a coordonat aceasta tranzactie, care a fost finalizata cu succes in data de 4 decembrie 2013. Ele au fost asistate, de asemenea, de Bryan W. Jardine, Partener, si de alti avocati din cadrul departamentelor de fuziuni si achizitii si, respectiv financiar-bancar ale biroului din Romania.

Echipa a asigurat consultanta vanzatorilor pe intreaga durata a procesului de vanzare, prin definirea si structurarea cadrului contractual si prin negocierea documentelor aferente tranzactiei. Dificultatile intampinate s-au datorat in mod special termenului extrem scurt impus pentru finalizarea cu succes a tranzactiei inainte de sfarsitul anului.

„Suntem deosebit de incantati de oportunitatea de a acorda consultanta actionarilor bancii Romanian International Bank la vanzarea cu succes a participatiei detinute de acestia catre Getin Holding. Experienta anterioara semnificativa a avocatilor nostri in proiecte de M&A referitoare la banci prezente in Romania a fost extrem de valoroasa si a facilitat obtinerea de catre Wolf Theiss a rezultatelor urmarite de client.” a declarat Bryan Jardine, Partenerul Coordonator al biroului Wolf Theiss Bucuresti.

DESPRE WOLF THEISS: Infiintata in 1957, Wolf Theiss este una dintre principalele firme de avocatura din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, specializata in acordarea de asistenta in domeniul afacerilor internationale. In cele 14 birouri din Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina, isi desfasoara activitatea 340 de avocati care acorda consultanta pentru societati comerciale locale si internationale, cu operatiuni in domeniul industrial, comert si servicii, precum si pentru banci si societati de asigurare. Imbinand practica juridica si cea comerciala, WOLF THEISS dezvolta solutii complete si inovatoare, bazate pe experienta si cunostintele acumulate in domeniul juridic, fiscal si comercial.

PREMII CASTIGATE
* Societatea de avocatura a anului din Austria, editiile 2013, 2012, 2011, 2010 si 2009 ale premiilor Who’s Who Legal, IFLR – International Financial Law Review; Chambers & Partners; PLC Which lawyer?; ILO – International Law Office
* Societatea de avocatura a anului in domeniul energiei, editia 2012 a premiilor organizate de revista The Diplomat – Bucuresti
* ÖGV-Entrepreneur, editia 2011 a premiilor Asociatiei Austriece pentru Comert – ÖGV
* Societatea de avocatura a anului: Europa Centrala, editia 2010 a premiilor The Lawyer European Awards
* Societatea de avocatura a anului: Europa de Est si Balcani, editiile 2012 si 2009 a premiilor The Lawyer European Awards
* Societatea de avocatura a anului, editia 2010 a Premiilor in domeniul tranzactiilor imobiliare din Europa de Sud-Est (Southeastern Europe Real Estate Awards), organizate de Europa Property
* Echipa de consultanta juridica a anului in industria internationala a divertismentului si mass-media, editia 2009 a premiilor in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala World Leaders International IP Awards
* Societatea de avocatura a anului din Austria – servicii oferite clientilor, editia 2011 a premiilor Chambers & Partners
* Societatea de avocatura a anului in domeniul fiscal din Austria, editiile 2011, 2010, 2009 ale premiilor International Tax Review
* Societatea de avocatura a anului din Republica Ceha, editia 2010 a premiilor IFLR – International Financial Law Review
* Societatea de avocatura a anului din Ungaria, editia 2009 a premiilor IFLR – International Financial Law Review
* Castigatorul locului intai pentru performanta si dezvoltarea activitatii, editia 2011 a premiilor Your Honor, ale Legal Marketing Association

Scurt comentariu asupra excepției de nelegalitate

$
0
0

Alexandru IAVORSCHI și Alexandru DUGNEANU, avocați în cadrul MUŞAT& ASOCIAŢII au publicat în Revista de note și studii juridice (RNSJ) articolul ”Scurt comentariu asupra excepției de nelegalitate”. ”Dincolo însă de justețea soluției instanței supreme, ne folosim de acest prilej spre a formula, pentru cei interesați, câteva foarte scurte observații despre schimbările pe care urmează a le suferi, în practică, excepția de nelegalitate. Astfel, după cum tocmai am menționat, sediul materiei a fost structural modificat prin art. 54 al Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Noul Cod de Procedură Civilă, împrejurare de natură a duce la o reconfigurare, sau mai degrabă o atrofiere a acestui mijloc procedural”, arată autorii.

:: textul integral al articolului

BOŞTINĂ & ASOCIAŢII au obținut în instanță deblocarea semnării contractului pentru construcţia tronsonului de autostradă Arad-Nădlac lot 1

$
0
0

În urma solicitărilor venite din partea presei cu privire la situaţia contestaţiilor şi plângerilor referitoare la atribuirea lucrărilor de construcţie a tronsonului de autostradă Nădlac – Arad lot 1, BOŞTINĂ & ASOCIAŢII confirmă că în acest moment nu mai există niciun impediment legal pentru ca autorităţile să nu poată semna contractul cu asocierea Astaldi Sp.A. – MaxBoegl, desemnată câştigătoare a licitaţiei derulate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

La data de 12 decembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată plângerea împotriva rezultatului procedurii de atribuire formulată de asocierea PORR CONSTRUCT S.R.L. – PORR BAU GmbH. Hotărârea este irevocabilă.

De asemenea, prin decizia nr. 4773/04.11.2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată plângerea  împotriva rezultatului procedurii de atribuire formulată de Asocierea S.C. CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL – S.C. Societatea de Construcţii în Transporturi SA- S.C. Luca Way S.R.L. Hotărârea este irevocabilă.

„Anterior, contestaţiile formulate de cel doi ofertanţi nemulţumiţi de rezultatul procedurii de atribuire au fost respinse de CNSC  prin decizia nr 3388/3524/3600 din 20 septembrie 2013, casa noastră de avocatură asigurând asistenţa şi reprezentarea şi cu acea ocazie. Acesta este un rezultat foarte bun şi un succes al întregii echipe,  care vine să confirme încă o dată expertiza dobândită avocaţii noştri în această arie de practică” spune Mihai Marian, avocat partener în cadrul casei de avocatură Boştină şi Asociaţii, coordonatorul ariei de practică „Infrastructură” şi care a reprezentat asocierea Astaldi Sp.A – Max Boegl în acest proces.

Frații Micula cȃştiga arbitrajul ICSID ȋmpotriva Statului Romȃn

$
0
0

După 8 ani de arbitraj, tribunalul arbitral constituit sub egida Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile a decis că Statul Romȃn trebuie să plătească despăgubiri investitorilor suedezi Viorel şi Ioan Micula şi societăților ȋn care aceştia sunt acționari ȋn dosarul ARB/05/02.

Potrivit informațiilor publicate pe website-ul ICSID, ȋn data de 11 decembrie 2013, tribunalul a luat o decizie ȋn acest caz, care nu este ȋncă publicată.

Cuantumul despăgubirilor nu a fost ȋncă făcut public, ȋnsă, conform informațiilor dezvăluite de publicația străină IAReporter, acesta ar fi de 250 milioane $. Aceasta este prima hotărȃre ICSID ȋn contra Romȃniei şi, ȋn cazul confirmării cuantumul despăgubirilor, una dintre hotărȃrile cu cea mai mare valoare din istoria arbitrajelor ICSID privind investițiile.

Arbitrajul a fost generat de ȋncălcări ale Tratatului Bilateral de Investiții dintre Romȃnia şi Suedia ȋn ceea ce priveşte realizarea investițiilor de către cei 5 reclamanți ȋn zona Stei-Nucet din județul Bihor.

Investitorii suedezi au invocat ȋn fața tribunalului faptul că retragerea facilităților fiscale acordate ȋn anul 1998 printr-un act normativ ȋncalcă mai multe obligații asumate de Romȃnia prin tratat, printre care acordarea unui tratament just şi echitabil investițiilor străine şi protejarea ȋmpotriva exproprierii.

Investitorii au solicitat despăgubiri de peste 800 milioane EUR.

Ȋn anul 2008 tribunalul arbitral a confirmat competența Centrului de a soluționa această dispută (contestată de Romȃnia) şi a continuat procedura de soluționare a cauzei care s-a finalizat ȋn data de 15 iunie 2013, potrivit informațiilor de pe website-ul ICSID.

Tribunalul Arbitral a fost format din următorii arbitrii: Laurent LÉVY (de origine braziliană/elvețiană), Stanimir A. ALEXANDROV (de origine bulgară) şi Georges ABI-SAAB (de origine egipteană).

Ȋn ultimii ani ai arbitrajului, Reclamantul Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (London şi Paris) şi firma locală de avocatură DRAGNE & ASOCIAȚII, ceilalti Reclamanți fiind reprezentați de King & Spalding (Londra, Washington și Houston).

Romȃnia a fost reprezentată de firma internațională Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt şi Paris) şi firma locală de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Viewing all 1346 articles
Browse latest View live