Quantcast
Channel: Romanian Legal Week
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1346

Avocaţii NNDKP obţin o nouă victorie în domeniul certificatelor suplimentare de protecţie

$
0
0

NNDKP a reprezentat cu succes Teva Pharmaceuticals, în litigiul prin care aceasta a solicitat revocarea certificatului suplimentar de protecţie (CSP) emis de OSIM în favoarea Takeda Pharmaceutical.

În acest caz, CSP-ul extindea durata de protecție acordată prin brevet companiei Takeda, prin care aceasta avea dreptul exclusiv de a comercializa, importa, produce și folosi candesartan cilexetilul, substanța activă a medicamentului Atacand. Acordarea CSP-ului pentru Takeda a echivalat cu interzicerea folosirii, în acest mod, a aceleiași substanțe de către compania Teva Pharmaceuticals.

Astfel, în urma argumentelor formulate de NNDKP, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de OSIM şi Takeda, menţinând decizia iniţială a Tribunalului Bucureşti, prin care OSIM a fost obligat să soluționeze cererea de revocare a CSP-ului acordat inițial companiei Takeda.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a îmbrăţişat punctul de vedere susţinut de NNDKP, în sensul că se poate solicita revocarea unui CSP, chiar dacă acesta a fost acordat inițial printr-o hotărâre judecătorească, iar OSIM are obligația de a se pronunța cu privire la această revocare.

Sorina Olaru (Creţu), partener în departamentul de litigii: ”Prin emiterea CSP-ului de către OSIM, hotărârea Tribunalului Bucureşti a fost pusă în executare şi şi-a epuizat efectele, iar OSIM nu mai era împiedicat, în privinţa cererii de revocare ulterioară, de niciun efect executoriu al hotărârii iniţiale. În plus, Teva nu a participat în procesul în urma căruia s-a dispus eliberarea CSP-ului. Ca atare, Teva putea să combată cele statuate jurisdicţional anterior, de vreme ce pentru Teva hotărârea judecătorească prin care s-a dispus acordarea CSP-ului nu are autoritate de lucru judecat, ci doar instituie o prezumţie de adevăr ce poate fi răsturnată prin probe.

Proiectul a implicat o echipă multidisciplinară coordonată de Sorina Olaru (Creţu) şi Ana-Maria Baciu (partener si coordonatorul diviziei de proprietate intelectuală și a practicii de farmaceutice) și formată din Adina Bădărău (consilier în proprietate industrială) și Daniela Ghervas (avocat în departamentul de litigii).

Despre NNDKP: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este promotor al avocaturii de afaceri în România şi în prezent are o echipă formată din 115 avocaţi, 35 de consultanţi şi 75 de angajaţi, birouri proprii la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Craiova şi oferă servicii de avocatură complete companiilor care îşi desfăşoară activitatea în România. În portofoliul de clienţi al NNDKP se regăsesc numeroase companii locale şi multinaţionale din diverse domenii de activitate printre care instituţii financiare, dezvoltatori imobiliari, societăţi din domeniul tehnologiei informaţiei, fonduri de investiţii de capital, companii din domeniul construcţiilor, societăţi cu profil farmaceutic, grupuri industriale, precum şi organizaţii profesionale şi organizaţii non-profit. NNDKP este în mod constant clasată pe primele poziţii de cele mai mari ghiduri juridice internaţionale precum Chambers & Partners, The European Legal 500 şi IFLR 1000. De asemenea, NNDKP este singura casă de avocatură din România care a fost desemnată de trei ori (2009, 2012, 2013) „Firma Anului în România” de către Chambers Europe.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1346

Trending Articles