Quantcast
Channel: Romanian Legal Week
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1346

Ana-Maria Baciu la Pharma Marketing Conference: toate cheltuielile trebuie declarate de acum la minister și ANMDM

$
0
0

Ana-Maria Baciu, partener NNDKP, a discutat despre provocările și limitele legale ale promovării medicamentelor la evenimentul Pharma Marketing Conference.

Aflată la prima ediție, conferința a abordat teme de interes pentru producătorii și distribuitorii de medicamente, dar și pentru consultanții din domeniu, precum: modalități de comunicare multi-channel, provocările și avantajele unei comunicări unitare pentru producătorii de generice, tendințe în publicitate și efectele digitalizării comunicării pentru piața produselor farmaceutice etc.

Abordând cele mai relevante aspecte juridice legate de publicitatea medicamentelor pentru publicul larg, Ana-Maria a vorbit despre regulile publicității prin Internet, despre programele de reduceri pentru coplată, condițiile în care este permisă promovarea legală a medicamentelor. De exemplu, companiile farmaceutice nu au voie să distribuie direct medicamente către publicul larg în scop publicitar, iar Ministerul Sănătății și Familiei poate autoriza acest gen de distribuire doar în cazuri speciale. De asemenea, ANMDM trebuie să aprobe materialele publicitare ce promovează medicamentele eliberate fără prescripție medicală, dar interzice promovarea în cazul celor care necesită rețete, care conțin stupefiante sau al celor eliberate în sistemul asigurărilor de sănătate. De asemenea, legislația nu permite promovarea medicamentelor prin rețelele sociale.

Referindu-se la publicitatea adresată profesioniștilor din domeniul medical (medici și asistente, farmaciști), Ana-Maria a subliniat condițiile în care aceștia pot primi sponsorizări și pot participa la evenimente medicale, reguli privind publicitatea prin Internet, categorii de materiale promoționale supuse aprobării ANMDM. De exemplu, materialele publicitare destinate profesioniștilor din domeniu nu au nevoie de aprobare prealabilă, indiferent dacă medicamentele se eliberează cu sau fără prescripție medicală. În schimb, materialele educaționale se supun aprobării prealabile a ANMDM. În toate cazurile, deținătorii de autorizație de punere pe piață trebuie să păstreze materialele publicitare minim trei ani.

Ana-Maria Baciu“Pe o piață dinamică și cu foarte multe reglementări, noua ordonanță de urgență din acest an aduce o serie de noi aspecte legale ce trebuie avute în vedere de companii în strategiile de promovare. Printre acestea, este esențial ca toate activitățile de sponsorizare, precum și orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenți medicali, organizații profesionale din domeniul sănătății să fie declarate la Ministerului Sănătății și ANMDM”a precizat Ana-Maria Baciu, adăugând că ”toate companiile farmaceutice sunt responsabile în ceea ce privește respectarea reglementărilor legale, chiar și în cazul concesionării către terțe părți. În cazul nerespectării legislației în vigoare cu privire la promovarea medicamentelor, sancțiunile variază de la amenzi și până la suspendarea sau chiar retragerea autorizațiilor de punere pe piață”.

Organizată de Evensys, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața organizării de evenimente din România, conferința a reunit 20 de vorbitori din rândul specialiștilor în comunicare și publicitate, dar și ai consultanților de strategie și promovare, atât din agenții, cât și din asociații sau companii din domeniul farmaceutic și medical.

Despre practica de farmaceutice și domeniul sănătății a NNDKP: Cu o echipă de cinci avocați specializați, practica de farmaceutice și domeniul sănătății s-a dezvoltat considerabil în ultimii opt ani, oferind asistență juridică în legătură cu toate aspectele comerciale și de reglementare, inclusiv privind contracte de distribuție de medicamente, dispozitive medicale și suplimente alimentare, procesul de notificare și/sau aprobare de către autorități competente în domeniu a comercializării acestor produse în România, dar și aspecte de marketing / publicitate, claw-back, stabilirea prețurilor sau studii clinice intervenționale sau observaționale. Printre clienții practicii se numără producători și distribuitori de produse farmaceutice, companii ce oferă servicii de sănătate, laboratoare și producători de echipamente medicale.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1346

Trending Articles